Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sigiriya – místo lva zde objevíte polonahé ženy

„Lví hora“, jak je také Sigiriya nazývána, patří k turisticky nejatraktivnějším místům na Srí Lance. Na ní se nachází pozůstatky antického města, v 5. století zde byl postaven rozsáhlý palácový komplex. Kromě ruin staveb je velmi zajímavé již samotné místo – Sigiriya je totiž osamocená, asi 200 metrů vysoká skála, která v krajině působí velice impozantně.

Sigiriya ležící téměř ve středu ostrova byla pro svou jedinečnou historickou hodnotu v roce 1982 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Není se tak čemu divit, že je celá oblast častým cílem turistů ze všech koutů světa. Ostrované jsou na Sigiriyu náležitě hrdí, její fotografii, plakáty nebo pohledy s ní jsou k vidění téměř všude. 

Sigiriya - Lví hora, Srí Lanka
Foto: Sigiriya - Lví hora, Srí Lanka

Přestože je skála, na níž se pozůstatky města nachází, téměř kolmá, je možné na ní vylézt po točitém schodišti. Není to však nic pro lidi se závratěmi, skála se tyčí do výšky 200 metrů nad okolní krajinu. Pokud se rozhodnete absolvovat poměrně náročný výstup po celkem 1860 schodech, bude vám odměnou za námahu opravdu jedinečný výhled do okolí. Jakmile se dostatečně nabažíte výhledem, můžete začít zkoumat ruiny města a prohlédnout si velké množství nástěnných maleb. V 5. století se u vstupu nacházela několik desítek metrů vysoká socha lva, jíž se procházelo. Dnes jsou ze lva k vidění pouze tlapky.

Sigiriya - Lví hora, Srí Lanka
Foto: Sigiriya - Lví hora

Legenda praví, že v dávných dobách byla na skále králem Kassapou vybudována pevnost. Měla sloužit především právě králi samotnému, který se totiž bál o svůj život. Podařilo se mu svrhnout z trůnu krále Dhátuséna,který byl jeho nevlastním otcem. A to nebylo vše, Kassapa dal poté příkaz, aby byl Dhátusén zavražděn. Nahého krále přivázali ke skále a nechali zemřít žízní. Kassapa měl také nevlastního bratra Mogallana, který však před nenávistí svého bratra raději uprchnul do Indie i když ve skutečnosti to byl právě on, kdo se měl stát právoplatným dědicem trůnu. Kassapa si však své vládnutí nakonec příliš neužíval, žil totiž v neustálém strachu, že se jeho bratr jednou vrátí a pomstí smrt svého otce. 

Sigiriya - Lví hora, Srí Lanka
Foto: Sigiriya - Lví hora

Kassapa tak nechal vystavět pevnost právě na skále Sigiriya, kde měl pocit, že jej nikdo nemůže ohrozit. Pevnost opevnil a žil v ní společně se svým služebnictvem, konkubínami a družinou. Nakonec jej jeho vlastní strach přeci jen dohnal. V roce 495 našeho letopočtu se jeho bratr Mogallan vrátil s Indie v doprovodu mocného vojska, s nímž provedl útok na Sigiriyu. Kassapu pevnost ochránit nedokázala a sám nakonec spáchal sebevraždu skokem ze skály. Tuto verzi předkládají průvodci turistům, protože je rozhodně zajímavější, než kdyby jim pověděli pravdu a to takovou, že Sigiriya byla ve skutečnosti buddhistickým klášterem. Ten byl však postaven o několik staletí dříve, než vůbec král Kassapa usedl na trůn.

I když příběh o krutém bratrovi není pravdivý, i tak Sigiriya oplývá neuvěřitelným tajemnem a jedinečnou atmosférou. Skála byla v minulosti obývána lidmi, kterým se na ní podařilo vybudovat úžasné stavby. Nakonec však byla opuštěna a upadla v zapomnění. Teprve v 19. století se ji podařilo objevit Britům, kteří prováděli vykopávky, zrestaurovali četné skalní malby a nechali na vrchol skály pro lepší přístupnost vystavět schody.

Sigiriya - Lví hora, Srí Lanka
Foto: skalní malby

Sigiriya je proslavena skalními malbami zobrazujícími ženy „nahoře bez“, které mají být údajně vyobrazením konkubín krále Kassapy, nebo hinduistickými bohyněmi. V minulosti tyto malby žen s útlými pasy a bujným poprsím pokrývaly celou skálu, dnes jich je zde k vidění zhruba dvacítka. Skálu obklopují rovněž krásné a rozlehlé zahrady s jezírky. Nejdříve projdete Vodními zahradami se čtyřmi jezírky a dostanete se do Zahrady fontán, kde protéká malá říčka. Následují ještě další zajímavé zahrady a to Zahrada kamenů a Terasová zahrada. Při sestupu ze skály můžete nakouknout do jeskyně Kobří kápě, v níž se dochovaly četné květinové motivy a nápisy z období okolo 2. století. Výstup na „Lví skálu“ je zpoplatněn a vstupné není zrovna nejnižší, v roce 2012 to bylo 3600 LKR (30 USD).

- jap -

Další články ze Srí Lanky  
Dambulla – Buddha stokrát jinak 
Srí Lanka - dovolená na ostrově, na který se nezapomíná 
Úchvatná pevnost Sigiriya 
Srí Lanka, ostrov známý jako Cejlon  
Srí Lanka - je libo šálek čaje?

Článek byl zobrazen 11 559 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko