Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Úchvatná pevnost Sigiriya

Málokdo by na Srí Lance, malém ostrovním státě v Indickém oceánu, očekával až 6 památek zapsaných na Seznam světového kulturního dědictví. Nejmonumentálnější a nejfotogeničtější je skalní pevnost Sigiriya. Pojďme si ji více přiblížit.

Roku 473 se do čela sinhálského království dostává násilnou cestou Kasyapa, nemanželský syn krále Dhatusena s palácovou společnicí. Nechal totiž svého otce zaživa zazdít. Lepší osud čekal oficiálního králova syna Magallanu, který stihl uprchnout do Indie. Ovšem slíbil se vrátit provést odplatu. Kasyapa jeho varování nepochybně nebral na lehkou váhu, protože se rozhodl vybudovat si ochrannou pevnost na skále v Sigiriyi. Ani ta ho však nezachránila. Když roku 491 Magallana přijel obléhat město, Kasyapa vyrazil do boje, byl však zajat a poté spáchal sebevraždu. Pro Kasyapu tedy příběh neskončil dobře, ale my díky němu máme možnost žasnout nad stavebním a výtvarným umem tehdejších obyvatel ostrova.

Pevnost byla vybudována na 200 m vysoké skále tyčící se strmě nad okolní terén. Fyzicky náročný výstup po vytesaných schodech, později spíše už jen žlábcích, a koloniálními Brity instalovaném železném schodišti, je odměněn osvěžujícím větrem a fascinujícím výhledem na symetrické vodní zahrady na úpatí skály a dále už jen nekonečnou džungli pod vámi. Vůbec nevadí, že nahoře dnes už najdete jen základy dřívějších staveb, přičemž nejzřetelnější je vodní nádrž připomínající plavecký bazén. Budete vyčerpaně a nechápavě kroutit hlavou, jak sem ve starověku byl dopravován stavební materiál a předměty denní potřeby.

Sigiriya nebyla v dobách Kasyapovy vlády pouhou pevností, ale skutečným uměleckým dílem. Přesvědčit vás o tom mohou malby tzv. nadoblačných dívek v kryté galerii asi v polovině cesty na skálu. Do dnešních dnů se jich dochovalo jen 22, bývalo jich však až 500. Jsou to jediné nenáboženské staré malby na Srí Lance, jedná se nejspíše o portréty místních služek.

Doufejme, že blesky fotoaparátů dnešních turistů nezničí ani ty zbývající, které odolaly přírodním vlivům či vandalům a jejich zářivé barvy zůstanou připomínkou každodenního života před více než 1 500 lety. Malby byly od 7. století inspirací pro vzkazy návštěvníků napsané na zdi vedoucí od galerie dále vzhůru ke Lví plošině. Na ní objevili archeologové obrovské lví tlapy, jediný pozůstatek gigantického zvířete střežícího vstup na vrchol skály. Lev byl obrácen směrem k Indii, aby nahnal strach Magallanovi.

Nezapomeňme zmínit ani monstrózní vosí hnízda přilepená na skále, balvan připravený ke shození na útočníky, avšak marně čekající splnit svůj účel už stovky let… Ano, muselo to být velkolepé dílo, za které by se snad Kasyapovi měla odpustit i otcovražda.

Dávná vyspělá civilizace zanechala na Srí Lance i další památky UNESCO - nejstarší královské město Anuradhapura s posvátným stromem Bo starým více než 2000 let, r. 993 se hlavním městem stala Polonnaruwa, další ze skvostů ostrovní architektury se stavbami především z 12. století. Třetí hlavní město Kandy se pyšní chrámem ukrývajícím posvátnou relikvii Buddhova zubu. Jeskynní chrámový komplex Dambulla a portugalské koloniální pevnostní město Galle jsou dalšími povinnými zastávkami cest za poznáním ostrova.

Poznávací programy (stačí 2 účastníci) i pobytové zájezdy s možností výletů vám na Srí Lanku zajistí CK Blue Sky Travel.

- PR článek -

Blue Sky Travel
Na Perštýně 1
110 00  Praha 1
Tel: 220 220 210

sales@blueskytravel.cz
www.blueskytravel.cz

 

Článek byl zobrazen 7 727 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko