Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Srí Lanka, ostrov známý jako Cejlon

Srí Lanka, dříve známá jako Cejlon, jejíž břehy jsou omývány vodami Indického oceánu, bezesporu patří k těm místům, které nás přitahují svým kouzelně exotickým tajemnem. Umění, kultura i životní styl místních obyvatel jsou ovlivněny buddhismem a hinduismem.

Téměř na každém kroku potkáte sochy Buddhy, mnohdy v nadlidské velikosti, pocházející z doby před mnoha staletími.

Ostrov je dlouhý 433 km a široký 225 km v nejdelších místech, což tvoří rozlohu 65 610 km2. Z jedné strany je omýván Indickým oceánem a z druhé Bengálským zálivem. Srí Lanka je ostrovem mnoha kontrastů, kdy kilometry překrásných pláží ze zlatého písku s palmami na pobřeží střídá hornaté vnitrozemí s potoky, vodopády, tropickým pralesem, exotickou flórou, čajovými a jahodovými plantážemi a také nejvyšším vrcholem 2 524 m n. m.

Toužíte-li po netradičně strávené dovolené, vydejte se na průzkum vnitrozemí. V horách narazíte na romantické potůčky s vodopády, stráně, kde se pěstuje známý cejlonský čaj, a zajímavé osady s domorodým obyvatelstvem.  Postupně budete scházet až na pobřeží, které uchvátí i ty nejnáročnější cestovatele. Teplé a provoněné večery lákají k romantickým procházkám či posezení na břehu moře. Sportovní možnosti jsou vynikající, a to jak vodní sporty, tak i plážové. Destinace se výborně hodí ke kombinovaným pobytům na plážích s hodnotnými výlety do vnitrozemí. Vlny Indického oceánu zvou ke koupání oceánského typu, tj. život na plážích určuje rytmus přílivu a odlivu a živý příboj.

Srí Lanka – to jsou vzácné kameny, aromatické čaje, fascinující míšení odlišných kultur a historií, rajský tropický ostrov s přívětivými lidmi, bujnou vegetací, písčitým pobřežím s modrým mořem. Neodmyslitelnou součástí kulturního dědictví na Srí Lance je tradiční alternativní medicína – Ajurvéda, která pomáhá tam, kde klasické léčebné postupy selhávají. Relaxovat tak můžete ve vlnách Indického oceánu nebo vyzkoušet služby center přírodní medicíny ayurvédy, třeba s výukou meditací.

Historie ostrova je velmi bohatá, neboť sahá až do prehistorických dob. Události na ostrově byly ovlivňovány především z Indie, později ostrov postupně ovládali Portugalci, Holanďané a Britové. S výjimkou hlavního města Kolomba, které si dodnes zachovalo svůj původní kolorit, zde nenaleznete jiné velké město. Velmi pestré je na Srí Lance náboženské složení obyvatel. Na ulicích zde potkáte buddhisty, hinduisty, muslimy i křesťany.

Srí Lanka má pestrobarevnou přírodu s velkolepou faunou a flórou. Národní parky na tomto území začali vytvářet Britové a dnes je tu poměrně dobrá a hustá síť těchto parků – kolem 100 chráněných oblastí. Pravidla chování jsou v národních parcích velmi přísná a musí se striktně dodržovat. Musíte být doprovázeni profesionálním znalcem parku. Vyskytuje se tu obrovské množství druhů drahých kamenů a více než 60 druhů polodrahokamů. Dále 170 druhů původních orchidejí, 242 druhů motýlů, 441 druhů ptactva a více než 500 druhů léčivých rostlin.

Díky různorodým klimatickým poměrům, se zde můžete věnovat mnoha typům sportů, jako např. dlouhým procházkám, rybaření, golfu, ale také vodním sportům, jimž vévodí potápění se do fascinujícího podvodního světa. Mezi vyhledávaná místa patří Beruwela, Bentota, Negombo, Koggala, Hikkaduwa, Kalutara, Wadduwa.

Negombo – severní pláže
Městečko nacházející se na západním pobřeží ostrova ve vzdálenosti asi 40 kilometrů severně od hlavního města Colomba. Středisko má charakter zahradního města s vilami obklopenými svěžími zahradami. Výhodou střediska je i malé turistické zázemí, které disponuje bary, restauracemi a obchody. Středisko je lemováno širokou písčitou pláží s pískem okrové barvy. Město je známé svým bohatým kulturním dědictvím s řadou římsko-katolických kostelů, vystavěných Portugalci a ruinami staré holandské pevnosti.

Tipy na výlet

Yala Day - Yala Safari 
Návštěvníky čeká celodenní výlet jeepy do národního parku Yala. Jedná se o největší národní park na Srí Lance, který je mimo jiné domovem pro slony, buvoly, opice, krokodýly a migrující ptačí kolonie.

Galle – výlet začíná v přímořském městečku Ambalangoda proslulém výrobou pestrobarevných masek, kde je možné navštívit dílny na výrobu masek, pokračovat můžete do přímořské vesničky Hikkaduwa, z které následuje výlet lodí s proskleným dnem ke korálovému útesu. Poté se návštěvníci dostanou do Galle, což je pevnostní městečko s dochovanou monumentální fortifikací, kde se stýkaly obchodní zájmy celého Orientu.

Kandy – návštěvníci mohou absolvovat prohlídku města včetně návštěvy nejposvátnějšího místa ostrova – Chrámu Buddhova zubu, kde je uložena nejvýznamnější zdejší relikvie, místní trh a botanická zahrada.

Skalní chrám v Dambulla (UNESCO). Je to velký jeskynní komplex, jehož stěny a stropy jsou pokryty malbami s budhistickými náměty, převážně z 18. století.

Skalní pevnost Yapahuwa pocházející ze 13. stol.

Středověké hl. město Polonnaruwa s památkami z 10. - 12. stol. – sochařské práce v Gal Vihare, královská audienční síň Royal Audience Hall, Lotosové koupele Lotus Batoh, Klášter Alahena Pirivena (UNESCO), zavlažovací jezero ze 12. stol.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 560 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko