Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dambulla – Buddha stokrát jinak

V centrální části Srí Lanky se nachází město Dambulla, v jehož blízkosti je možné navštívit jednu z nejúžasnějších památek ostrova – moderní královský Zlatý chrám Dambulla. Ještě mnohem zajímavějších je však pět skalních jeskyní, které byly v minulosti používány k bohoslužbám. Ukrývají na 150 zpodobnění Buddhy a nádherné nástěnné malby.

Šedesátitisícové město Dambulla se může pochlubit jedinečnou polohou v geografickém středu ostrova Srí Lanka - 148 km východně od metropole Kolomba a přibližně 70 km severně od Kandy. Navíc se rozkládá uprostřed tzv. kulturního trojúhelníku, který tvoří města Anurádhapura, Polonnaruwa a Kandy. 

jeskynní chrám Dambulla
Foto: jeskynní chrám Dambulla

Přestože je samotná Dambulla jen nevýznamným srílanským zapadákovem, kde v noci téměř chybí osvětlení, patří k turisticky hojně navštěvovaným místům. Největším lákadlem tohoto městečka je jeskynní chrám Dambulla, který je jedním z nejrozsáhlejších a nejlépe zachovalých jeskynních chrámů na Srí Lance. Stal se připomínkou nesmírně bohaté historie Srí Lanky. V letech 1919 a 1984 v něm dokonce probíhaly krvavé boje. Od roku 1991 je však celý jeskynní chrámový komplex zapsán na seznam památek organizace UNESCO.

jeskynní chrám Dambulla
Foto: jeskynní chrám Dambulla

Jeskynní chrámy se nachází na skalnatém kopci, ve výšce asi 150 metrů nad městem. Vyrostly zde už v 1. století před Kristem, ale výzdoba, kterou je možné se v chrámech kochat dnes, pochází převážně z 18. a 19. století. K vidění je zde velké množství nástěnných maleb a také buddhistických a hinduistických soch. Nejčastěji jde o sochy sedícího, ležícího i stojícího Buddhy. Stropy jsou ozdobeny krásnými malbami.

jeskynní chrám Dambulla
Foto: jeskynní chrám Dambulla

Při vstupu do areálu každého nejdříve upoutá obrovská, 30 metrů vysoká pozlacená socha Buddhy. Působí monumentálním a důstojným dojmem. Tyčí se přímo nad Zlatým chrámem, kteréhož je součástí. Tento chrám byl postaven z milodarů věřících teprve v roce 2000 a tak je nejmladší stavbou v celém areálu. Patří k němu i zajímavé muzeum, které na někoho může působit až nevkusným dojmem, protože vstup do něj připomíná vchod do Disneylandu nebo jiného zábavního parku.

skalní hora Sigiriya
Foto: skalní hora Sigiriya

Samotné jeskyně ležící v kopci nad chrámem jsou zděné, a když do nich člověk vstoupí, připadá si jako uvnitř chrámu a ne uvnitř jeskyně. Pouze stěny a strop je mírně zvlněný a na některých místech z něj neustále kape voda. K jeskyním se dá vystoupat po točitém schodišti. Od nich se pak naskýtá návštěvníkům jedinečný výhled do krajiny, za hezkého počasí je vidět až na hojně navštěvovanou skalní horu Sigiriya (UNESCO). Jeskyně bývají během dne pravidelně uzavírány z důvodu konání bohoslužeb, které vedou místní buddhističtí mniši. 

- jap -

Další články ze Srí Lanky:
Srí Lanka - dovolená na ostrově, na který se nezapomíná
Úchvatná pevnost Sigiriya
Srí Lanka
Srí Lanka - je libo šálek čaje?

Článek byl zobrazen 9 042 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko