Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zájezd na Srí Lanku a Maledivy – 14 dní v ráji

V Praze je něco málo nad nulou, což není pro začátek prosince nijak neobvyklé počasí. Letadlo Boeing 770-700 společnosti Emirates se s námi právě vydává do teplých krajin – míříme přes Dubaj na Srí Lanku a Maledivy. Po pěti hodinách letu přistáváme v Dubaji, kde již teplota dosahuje velmi příjemných třiceti stupňů. Naše cesta za zážitky právě začíná.

Během svých cest po světě jsem zavítal do Dubaje už třikrát a procestoval celé Spojené arabské Emiráty. Není pro mě proto žádným překvapením, co tento malý stát stihl vybudovat během posledních 35 let, ale stále to ve mně budí obdiv. Klíčovým okamžikem pro rozvoj SAE do současné podoby bylo nalezení mohutných zásob ropy a počátek její těžby. Toto černé zlato (černá barva je i na vlajce Emirátů) a výnosy z jeho prodeje dokázali šejkové proměnit ve stavby, které jezdí obdivovat turisté z celého světa. A jsou to nejen mrakodrapy, z nichž nejvýznamnější Burdž Chalífa je současnou nejvyšší budovou světa. Se svými 828 metry a 162 podlažími je nepřehlédnutelná z každého koutu Dubaje.

zájezdy na Srí Lanku

Do Dubaje se nejezdí za památkami a historií, ale za těmi největšími, nejmodernějšími a nejluxusnějšími stavbami světa a atrakcemi. Můžete zde obdivovat moderní metro, největší obchodní domy světa, největší akvária na světě, ledové kluziště nebo krytý lyžařský areál se čtyřsedačkovou lanovkou přímo uprostřed obchodního centra.

Rozvoj Dubaje je skutečně obdivuhodný a překotný. Ještě před pár lety zde žily jen tři miliony beduínů a hlavním dopravním prostředkem byl velbloud. Dnes místní letecká společnost Emirates vlastní 156 letadel a dalších 231 má objednaných, z toho 2 největší na světě. V Dubaji přistává letadlo každou minutu. I my jsme kroužili kolem 30 minut nad letištěm, než jsme dostali povolení přistát.

zájezdy na Srí Lanku

Naším cílem je ale Srí Lanka, takže se po mezipřistání vydáváme na další 4hodinový let. Nezbytné občerstvení během letu - teplé jídlo, holandské pivo, francouzské víno a už přistáváme na exotickém ostrově pod nejjižnějším cípem Indie v Indickém oceánu. Počasí je dle očekávání - jasno, teplota 35 stupňů ve stínu a venku před letištěm nás už čekají naše dvě české delegátky, místní průvodce a autobus pro dvacet osob, kterým budeme cestovat po celém ostrově. Každý dostává k snídani kokosový ořech, jehož šťávu si vychutnáváme při společném focení.

Srí Lanka, jejíž oficiální název byl do roku 1972 Ceylon, je exotický ostrov plný bujné zeleně, palem a volně žijících exotických zvířat, jako jsou opice, sloni nebo leguáni. Srí Lanka je plná buddhistických, chrámů, z nichž některé máme v plánu navštívit. V buddhistickém náboženství existují tisíce bohů a bůžků, kterým místní lidé věří a ke kterým se v chrámech modlí. Navštívíme také města, jejichž historie je stará více jak 2500 let. Celkem najedeme asi 1000 kilometrů a poznáváme spoustu zajímavých míst.

zájezdy na Srí Lanku

Srí Lanka má za sebou bohatou koloniální minulost. Dříve byla pod nadvládnou portugalskou, španělskou i britskou, dnes se snaží rozvíjet zcela sama. Lidé jsou zde stále velmi chudí, ale dobrosrdeční. Jejich živobytím je pěstování rýže, zeleniny, exotického ovoce a koření. Hlavní průmyslovou produkcí je těžba a zpracování drahých kamenů. Jendu z fabrik jsme navštívili i my a dokonce dobře nakoupili. Dalším důležitým vývozním artiklem je čaj. Při cestě po Srí Lance jsme se seznámili s jeho pěstováním i zpracováním. Ten nejkvalitnější čaj roste na severu země ve výšce 1200 až 1600 m n.m., kde ho po nesčetných stráních sbírají stovky hinduistických žen. Z hlediska vyznání obývají sever země nejčastěji právě hinduisté.

Po občanských nepokojích a nedávné vlně tsunami, které jen v okolí hlavního města Colombo připravily o život 40 000 lidí, se země více semknula a zodpovědněji buduje životní podmínky na ostrově. Jen za poslední tři roky, kdy v zemi panuje klid, přináší turistický ruch do státní kasy až miliardu dolarů ročně.

Cestou po Srí Lance poznáváme život místních obyvatel. Jsou skromní, žijí často v různě slepených chatrčích, někde už i v pěkných vilách. Obchody většinou připomínají doby dávno minulé, ale najdete v nich vše potřebné. Zážitkem jsou trhy s nekonečnou nabídkou zejména ovoce a zeleniny. Vepřové maso tady nenajdete. Měl jsem s sebou z domova uherský salám, který jsem nabídl našim skvělým řidičům. Po krátké debatě mezi sebou s poděkováním odmítli, že je v tom vepřové a hovězí a to oni nejedí. Zato s povděkem přijali naše cestovní oblečení, které jsme nemohli dostat do kufrů, jelikož ty byly plné čaje a exotického koření.

Všude na ostrově se pije balená voda nebo cola. Pivo je nedostatkové zboží. Dostanete ho pouze v hotelu a jmenuje se Cejlonský Lev. Řidiči v autobusu na nás byli připraveni a prodávali vychlazené pivo 1/2 litru za 200 rupií (asi 32 Kč). Víno seženete také jen v hotelech. A to indické, domácí, vyráběné z palmových květů, je k dostání velmi málo a jen ve specializovaných prodejnách.

zájezdy na Srí Lanku

Největším lákadlem a zážitkem na ostrově je místní květena a zvířectvo. Po městském parku volně pobíhají opice nebo vám sedí rovnou na vašem hotelovém balkoně. Při jízdě na slonech otevřenou krajinou je můžete spatřit v korunách stromů, jak plaší hejna kaloňů (velkých netopýrů). Navštívili jsme hned několik národních parků. Na ostrově se nachází stovky jezer, kolem nichž se pasou stáda divokých slonů. Naše terénní auta se dostala až na několik desítek metrů k nim. Musíte být ale na pozoru, protože mohou být nebezpeční. Přesto je potkáte i u silnic a dokonce se zatoulají až do vesnice.

Naše desetidenní putování po Srí Lance končí pobytem u Indického oceánu v krásném hotelu přímo na pláži. Pozdě večer přelétáme na Maledivy.

Maledivy tvoří více jak 1200 ostrůvků na několika atolech. Jejich nadmořská výška je max. 2 metry a jsou rozesety od severu k jihu jako úzký pruh v oceánu pod Indií. Z hlavního města Srí Lanky Colomba je to do hlavního města Male hodina letu. Všechny nás překvapilo, že když zaměstnanci letecké společnosti zjistili, že jsme z České republiky, poskytli nám zdarma v komfortním letadle VIP třídu s lehátkovou úpravou a s teplou stravou. Elegantně oblečené arabské letušky obdivovaly Českou republiku a hlavně Prahu.

V noci přistáváme na uměle vybudovaném letišti ostrova Male a vznášedlem putujeme na jeden z malých ostrůvků, kde byl jen jeden hotel a asi 300 malých chatek, včetně těch typických, tyčících se na kůlech nad mořem. Po zaslouženém odpočinku se ráno probouzíme pod blankytným nebem, mezi šumějícími vlnami a cizokrajnými stromy. Před snídaní jsem stačil celý ostrůvek obejít a trvalo mi to asi jen 30 minut. Stravování jsme měli all inclusice, tedy plná penze a po celý den nápoje všeho druhu u několika barů přímo na pláži s průzračnou vodou. Na ostrově jsme mohli využít sportovního hřiště, wellness centra a spousty vodních radovánek. V moři můžete šnorchlovat a potápět se, jen je nutné dát pozor na silný proud nedaleko pobřeží. Dovolená na Maledivách je hlavně o relaxaci a "chytání bronzu".

zájezdy na Srí Lanku

Odpočinutí a plní dojmů se po čtrnácti dnech vracíme z Malediv přes Dubaj zpět domů. Opálení a odpočinutí opouštíme letiště Václava Havla a loučíme se s přáním něco podobného si zase zopakovat.

V plánu je Keňa a Zanzibar. Můžete se přidat! Naše CK Osvěta mimo jiné nabízí pobytové a poznávací zájezdy do celého světa. Realizujeme velice levné seniorské pobyty, lázně – wellness, exotiku atd.. Navštívit nás můžete v centrále v Tlustici, v Hořovicích v kavárně Dolce Vita v Pražské ulici nebo na internetu www.ck-osveta.cz. Zájezdy Vám zařídíme přímo na míru dle Vašeho přání. Využijte současných slev 10 – 20% za včasnou rezervaci do 31.1. včetně našeho bonusu až 1500 Kč na vybrané zájezdy.

Autor: Josef Sklenář, CK Osvěta Hořovice

- PR článek -

Článek byl zobrazen 17 818 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko