Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Srí Lanka - je libo šálek čaje?

Srí Lanka je známá především jako ostrov písečných pláží, blankytně modrého moře, palmových hájů a rozmanitých mořských letovisek. Ale dávno předtím, než tento kout světa objevili turisté, stala se vyhledávaným místem pro své příznivé podmínky pro pěstování čaje.

Střed ostrova tvoří poklidná vysočina, jejíž nejvyšší vrcholky dosahují 2500 metrů n.m. Vysoká nadmořská výška spolu s mírným podnebím poskytují zcela ideální podmínky pro pěstování čajových keřů. A tak je zdejší krajina doslova pokryta sytě zelenými čajovými plantážemi, které poskytují pracovní příležitost většině obyvatel horských oblastí. Produkce z místních plantáží tvoří podstatnou součást srílanského hospodářství a zajistila ostrovu pevné postavení mezi největšími světovými vývozci čaje. Mnozí odborníci dokonce považují ceylonský čaj za vůbec nejkvalitnější.

Čaj se přitom dostal na Srí Lanku až v druhé polovině 19. století jako náhražka za kávové keře, které podlehly ničivé chorobě. Dnes malou továrničku, založenou některým z anglických čajových podnikatelů, naleznete v každém větším městečku. Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější patří továrna Dambatenne v horském městečku Haputale. Založil ji v roce 1890 Sir Thomas Lipton, jehož jméno je zde dodnes vyslovováno s nesmírnou úctou. V období vrcholné sezóny se tu vyrobí denně až 2500 kg toho nejlepšího čaje. Během prohlídky poznáte celý proces výroby – od sběru lístků, což mají na starosti výhradně ženy, přes jejich drcení, fermentaci, až po finální balení, kdy je čaj pripraven k distribuci. Průvodce vás také naučí rozeznávat kvalitní čaje od těch méně kvalitních, tzv. prachových. Zdejší prohlídku můžete zakončit příjemným posezením nad šálkem místního lahodného čaje.

Chcete-li opravdu poznat krásu zdejších hor a malebných plantáží, vydejte se na cestu vlakem. Během sedmihodinové cesty projedete celou vysočinu napříč. Po cestě si můžete udělat krátké zastávky či se vydat na výlet a zdolat některý ze zdejších vrcholů. Mezi nejpopulárnější cíle patří Adam´s Peak (2224 m.n.m.), který je zároveň nejdůležitějším poutním místem všech věřících na Srí Lance. Jedná se o poměrně náročný výstup, který se absolvuje převážně v noci. Ale nenechte se odradit! Celá cesta je lemována malými čajovnami, ve kterých si můžete odpočinout a nabrat druhý dech. Ráno pak budete navíc odměněni nádherným svítáním a výhledem na okolní krajinu a na veškerá předchozí strádání úplně zapomenete.

Mnoho cestovních kanceláří nabízí na Srí Lanku jedno až dvoutýdenní zájezdy. Země je však natolik turisticky vybavena, že se zcela bez obav můžete na cesty vypravit sami.

Článek byl zobrazen 7 101 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko