Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Srí Lanka a Maledivy - destinace, u nichž se nám vybaví slovo exotika. Pro mnohé jsou cestovatelským snem a místem, kam by se chtěl každý alespoň jednou v životě podívat. Jedinečnou možnost poznat krásy těchto zemí už teď není žádný problém.

V prosinci minulého roku jsem absolvoval zájezd do těchto uvedených zemí. V Praze bylo něco málo nad nulou a letadlo Boeing 770-700 společnosti Emirates se s námi vydalo do teplých krajin. Po pěti hodinách letu přistáváme v Dubaji, kde teplota dosahuje třiceti stupňů. Byl jsem tu již třikrát a procestoval jsem celé Spojené arabské emiráty. Mohu si tedy připomenout zážitky z předešlých cest a znovu obdivovat, co tato země dokázala vybudovat za posledních 35let, kdy tady prvně objevili ropu. Toto černé zlato (černá barva je i na vlajce Emirátů) proměnili šejkové v neskutečné mrakodrapy, honosné stavby, z nichž nejvýznamnější je Burdž Chalífa, nejvyšší budova světa. Se svými 828 m a 162 podlažími je nepřehlédnutelná z každého koutu Dubaje.

V Dubaji můžete obdivovat moderní metro, největší obchodní domy a akvária na světě, ledové kluziště nebo lyžařský areál se čtyřsedačkovou lanovkou přímo uprostřed obchodního domu. Ještě před pár lety zde žily jen tři miliony beduínů a hlavním dopravním prostředkem byl velbloud. Dnes místní letecká společnost Emirates vlastní 156 letadel a dalších 231 má objednaných (mezi nimi i 2 největší letadla na světě). V Dubaji přistává letadlo každou minutu. I my jsme kroužili kolem místního letiště asi 30 minut, než jsme dostali povolení přistát.

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Naším cílem je však Srí Lanka, tak se po mezipřistání vydáváme na další 4 hodinový let. Dostáváme občerstvení - teplé jídlo, holandské pivo, francouzské víno a už přistáváme na exotickém ostrově pod nejjižnějším cípem Indie. Je jasné počasí, teplota 35 stupňů a venku před letištěm nás čekají naše dvě delegátky, srílanský průvodce a autobus pro dvacet osob, kterým budeme cestovat po celém ostrově. Každý dostává k snídani kokosový ořech, jehož šťávu si vychutnáváme při společném focení.

Srí Lanka (do roku 1972 byl oficiální název státu Cejlon) je exotický ostrov, plný bujné zeleně, palem a volně žijících, pro nás nezvyklých zvířat, jako jsou opice, sloni, leguáni a podobně. Tato země je poseta buddhistickými chrámy, z nichž některé navštívíme. Existuje tisíce bohů a bůžků, kterým místní lidé neskonale věří. Navštěvujeme města, jejichž historie je stará více jak 2 500 let. Celkem jsme najeli asi tisíc kilometrů a poznali spoustu zajímavých místě.

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Dříve byla Srí Lanka pod portugalskou, španělskou a anglickou nadvládou, dnes se snaží o samostatný rozvoj. Lidé jsou zde chudí, ale dobrosrdeční. Jsou závislí na pěstování rýže, zeleniny, exotického ovoce a koření. Hlavním produktem je těžba a zpracování drahých kamenů. Jednu z fabrik jsme navštívili a dokonce v ní i dobře nakoupili. Dalším důležitým vývozním produktem je čaj. Prohlédli jsme si, jak se pěstuje, sklízí a zpracovává. Ten nejkvalitnější čaj roste na severu země ve výšce 1 200 až 1 600 m, kde ho po nesčetných stráních sbírají stovky hinduistických žen.

Zajímavostí je, že po občanských nepokojích a nedávné vlně tsunami, která jen v okolí hlavního města Colomba připravila o život 40 000 lidí, se země více semknula a zodpovědněji buduje životní podmínky na ostrově. Jen za poslední tři roky, kdy je v zemi klid, představuje turistický ruch příjem až miliardu dolarů do státního rozpočtu ročně. 

Cestou po Srí Lance poznáváme život místních obyvatel. Jsou skromní, žijí často v různě slepených chatrčích, ale někde už i v pěkných vilách. Obchody rovněž připomínají doby dávno minulé, ale najdete zde vše. Zážitkem jsou trhy s neskutečně pestrou nabídkou zejména ovoce a zeleniny. Vepřové maso tady nenajdete. Měl jsem s sebou z domova uherský salám, který jsem nabídl našim vynikajícím řidičům. Po krátké debatě mezi sebou s poděkováním odmítli, že je v tom vepřové a hovězí a to oni nejedí. Zato s povděkem přijali naše cestovní oblečení, které jsme nemohli dostat do kufrů, jelikož ty byly plné čaje a exotického koření.

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Všude se pije balená voda nebo cola. Pivo s názvem Cejlonský Lev je nedostatkové zboží. Dostanete ho pouze na hotelu. Naši řidiči nám je však vychlazené prodávali také v autobusu - 1/2 litru za 200 rupií (asi 32 Kč). Víno seženete také jen v hotelech a jde převážně o víno indické. Domácí víno vyráběné z palmových květů je k dostání stejně jako jiný alkohol velmi málo, většinou jen ve specializovaných prodejnách.

Nejvíce uchvacující je na ostrově květena a fauna. Po městském parku volně pobíhají opice nebo vám sedí na hotelovém balkonu. Při jízdě na slonech otevřenou krajinou můžete opice spatřit v korunách stromů, jak plaší hejna kaloňů (velcí netopýři). Navštívili jsme několik národních parků. Na ostrově se nachází stovky jezer, kolem nichž se pasou stáda divokých slonů. Naše terénní auta se dostala až na několik desítek metrů k nim. Musíte být ale na pozoru, protože mohou být nebezpeční. Přesto je potkáte i u silnic a dokonce se mnohdy zatoulají až do vesnice. Naše desetidenní putování po Srí Lance končí pobytem u Indického oceánu v krásném hotelu na pláži. Pozdě večer přelétáme na Maledivy.

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Maledivy tvoří více jak 1 200 ostrůvků seskupených na několika atolech. Jejich nadmořská výška je maximálně 2 metry a táhnou se od severu k jihu jako úzký pruh v oceánu pod Indií. Let ze srílanského Colomba do hlavního města Malediv - Male, trvá asi hodinu. Všechny nás překvapil přístup posádky letadla. Když zaměstnanci letecké společnosti zjistili, že jsme z České republiky, poskytli nám zdarma místa ve VIP třídě s lehátkovou úpravou a s teplou stravou. Elegantně oblečené arabské letušky obdivovaly Českou republiku a Prahu. 

V noci přistáváme na uměle vybudovaném letišti ostrova Male a vznášedlem putujeme dále na jeden z malých ostrůvků. Na něm byl pouze jeden hotel a asi 300 malých chatek, včetně těch typických, tyčících se na kůlech nad mořem. Po zaslouženém odpočinku se ráno probouzíme pod blankytným nebem, mezi šumějícími vlnami a cizokrajnými stromy. Před snídaní jsem stačil celý ostrůvek obejít a trvalo mi to asi jen 30 minut. Stravování jsme měli all inclusive. Nápoje všeho druhu si můžete dát u několika barů i průzračné pláže, nechybí samozřejmě plná penze. Mohli jsme využít sportovního hřiště, wellness centra a spousty vodních radovánek. V křišťálovém moři krouží barevné rybičky, jen je nutné dát pozor na silný proud nedaleko pobřeží. Dovolená na těchto ostrovech je o relaxaci a "chytání bronzu".

Odpočinutí a plní dojmů se po čtrnácti dnech vracíme z Malediv přes Dubaj domů. Opálení a velmi šťastní opouštíme letiště Václava Havla a loučíme se s přáním něco podobného si zase zopakovat.

Srí Lanka a Maledivy - poznání a relaxace u Indického oceánu

Poznávací okruhy Srí Lankou a pobyty na Maledivách pořádá CK Osvěta. Navštívit nás můžete v centrále v Tlustici (okres Beroun), v blízkých Hořovicích v kavárně Dolce Vita v Pražské ulici nebo na www.ck-osveta.cz. Zájezdy Vám zařídíme přímo na míru dle Vašeho přání. Realizujeme velice levné seniorské pobyty, lázně - wellness, exotiku atd. Mimo jiné nabízíme pobytové a poznávací zájezdy do celého světa. Pro letošní rok je v plánu Keňa a Zanzibar. Můžete se přidat!

Autor: Josef Sklenář, CK Osvěta 
- PR článek -

Článek byl zobrazen 7 428 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko