Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov ve tvaru kapky v moři, to je Srí Lanka

Máte-li rádi rozmanitost přírody, chcete si užívat slunce na překrásných písečných plážích, koupat se v oceánu, obdivovat tajemné starobylé chrámy a seznámit se s nábožensky tolerantní multikulturní společností, pak neopomeňte na svých toulkách světem shlédnout ostrovní zemi, dříve známou jako Cejlon, v současnosti nesoucí oficiální pojmenování Srí Lanka.

Srí Lanka nabízí nádherné pobřeží, bujnou tropickou vegetaci, safari, spoustu slonů, k tomu hory, čajové plantáže, botanické zahrady, koření a malebná rýžová pole, spoustu květin, kvetoucích stromů, keřů a spoustu dalšího. Převážná většina návštěvníků si proto zemi zamiluje na první pohled a tato láska se zapíše hluboko do jejich srdcí. 

Byla jsem zvědavá, co je příčinou toho, že si lidé i po několika letech po návratu z této země uchovávají své vzpomínky z cest stejně jako drahokamy. Srí Lanku jsem navštívila několikrát při přípravách programů cestovní kanceláře BON TON. 

Bonton CK - Srí Lanka

V prosinci je na Srí Lance snad nejpříznivější klima z celého roku. Tropické teploty zde vládnou po celý rok, avšak v prosinci jsou nejpříjemnější, protože nepřesahují výrazně nad 30°C (pohybují se spíše kolem 28°C), večer se mírně ochladí, a teploty lákají k procházkám a posezení na terasách příjemných hotelů. Klimatické podmínky se samozřejmě mění s nadmořskou výškou. V centrální části ostrova, v hornaté oblasti kolem Nuwara Eliya, známé svými čajovými plantážemi je klima chladnější, a tak lehký svetr nebo větrovka přijde vhod. Čaj zde začali pěstovat Angličané a celoroční ruční sběr biologicky čistého čaje je jedním z největších pokladů této malé ostrovní země.

Máte-li rádi slony, pak jste na Srí Lance správně a těchto milých tvorů i ve volné přírodě si můžete užít do sytosti. Největší množství slonů uvidíte, navštívíte-li sloní sirotčinec poblíž Kandy v malém městečku Pinnawala. Zvířata zde nežijí volně, jsou odkázána na péči a krmení chovatelů. Sem jsou přiváženi poranění a nemocní sloni, kteří by ve volné přírodě bez pomoci zahynuli a také malá slůňata, která přišla o matku. Jakmile si sloni zvyknou na lidskou péči, nejsou už schopni návratu do volné přírody a tak se stává útulek jejich novým domovem. Žijí zde také volně v přírodě, chodí se koupat do blízké řeky, ale zelené krmení je pro ně dováženo. Sloni se dožívají podobného věku jako lidé a chovatelé nám potvrdili, že pověst o tom, že sloni mají velmi dobrou paměť, se zakládá na pravdě. 

Bonton CK - Srí Lanka

Na návštěvu si vyhraďte celý půlden, stojí to za to, i když vstupné pro cizince je cca 50 USD. A protože provoz v tomto zařízení je velmi čilý, sloni s pěstouny se přemísťují z místa na místo a také turistů je zde plno, může se vám stát, když si nebudete dávat pozor (stejně jako mně) netradiční zážitek v podobě pěkného žduchnutí do zad, když se připletete do cesty procházejícímu slonovi. Pomyslela jsem si, co za nevychovance do mě tak vrazil, ale slonovi jsem to ráda prominula. No řekněte sami, kolikrát za život zažijete srážku se slonem? Na závěr tohoto krásného dne jsme ještě koupili netradiční suvenýry v podobě sloního papíru (vyrábí se jedinečnou metodou ze sloního trusu) a překrásných ručně vyráběných dřevěných sošek těchto majestátních zvířat. 

Sloní rodinky, tedy matky s mláďaty jsme pozorovali také ve volné přírodě na safari v Udawalawe. Na Srí Lance žije celkem asi 5 tisíc slonů a asi 500 slůňat. Občas je můžete potkat i na silnici ve vnitrozemí. Domorodce to vůbec nepřekvapí, pro nás je to nečekané zpestření silničního provozu, který sám o sobě je zajímavým zážitkem. Silnice jsou poměrně úzké, provoz hustý a je to směsice aut, všemi barvami pomalovaných autobusů, náklaďáků připomínajících spíše cirkusové maringotky, motorek a tuk tuků (tedy všudypřítomných tříkolek pro přepravu osob, které tvoří v rámci přepravy výrazné procento dopravních prostředků a jsou zdrojem obživy velké části místních obyvatel).

Zájezdy na Srí Lanku - poznávací okruhy se zkušenými průvodci, s pobytem u moře pro individuální cestující, malé skupinky i početnější skupinky, letecky s Emirates a s polopenzí za 39.990,- Kč po celý rok. Více informací naleznete na www.bontonck.cz.

Bonton CK - Srí Lanka

Dalším významným zdrojem příjmů a obživy této malé země je rybolov. Indický oceán skýtá stále bohaté úlovky. Rybáři ještě často loví do sítí, sedíce na velmi vysokých dřevěných kůlech, nebo využívající k rybolovu speciálních lodí - katamaránů typických právě pro tuto oblast. Slovo katamarán pochází právě ze Srí Lanky. Úlovek pak celá skupina vytahuje na pobřeží, kde proběhne ruční vytřídění a v otevřených stáncích si můžete koupit zcela čerstvé ryby a dary moře, a pokud máte kde, tak si připravit velké rybí hody. To v hotelu nešlo, tak to mám naplánováno na příště. Tržiště jsou denně zásobena množstvím různých druhů zeleniny a ovoce, některé druhy jsou pro nás zcela neznámé, s jejich úpravou se však seznámíme v místních restauracích a hotelech, kde je dostaneme k obědu či večeři. Nejtypičtějším jídlem Srí Lančanů je tzv. “rice and curry“, což zahrnuje vždy rýži, několik druhů zeleniny (samozřejmě okořeněné směsí koření kari) a obvykle i čili papričky. Nechybí většinou kuřecí, rybí nebo hovězí maso. Rýže je pro místní obyvatele jako pro nás chléb. Řekla bych, že možná ještě více, protože rýži většinou i snídají, děti si nosí rýži jako svačinu i oběd do školy, jelikož ve většině škol se žádné obědy ani svačiny nenabízejí.

Bonton CK - Srí Lanka

Co nás při první návštěvě dost udiví je to, že místní nepoužívají ke stolování ani lžíci ani příbory. V hotelových restauracích to neuvidíte, ale kdekoliv v místních stravovacích zařízeních je třeba vzít na vědomí, že nabírání potravy se provádí rukou (zásadně pravou) a sousta se vkládají přímo do úst. Chce to získat určitou zručnost, nabrat šikovně rýži i se zeleninou, kouskem masa a vložit do úst tak, aby vám to neupadlo zpět do talíře. Ale ani to není žádné faux pas, lidé jedí uvolněně a každý tak, jak to umí a jak mu to vyhovuje. Za faux pas, tedy něco naprosto nevhodného či nepřípustného se považuje jíst levou rukou. No prostě, jiný kraj, jiný mrav.

Tato malebná země nabízí opravdu nepřeberné množství atraktivních míst, exotické pobřeží, úžasně milé domorodce, historické památky i nádhernou přírodu. Poznávací okruh je možné zakončit příjemný relaxačním pobytem u moře, tak jak to udělala právě naše skupina. Poloha ostrova a jeho výborná dopravní dostupnost (cestovní kancelář BON TON zajišťuje pro klienty obvykle letecké spojení se společností Emirates s přestupem v Dubaji, kde je možné zajistit několikadenní zastávku) přímo nabádá k prodloužení pobytu na nedalekém souostroví Maledivy - dalším ráji v Indickém oceánu… Ale o tom zase příště…

Bonton CK - Srí Lanka

Pokračování cestopisných vyprávění naleznete na blogu cestovní kanceláře BON TON: bontonck.blogspot.cz.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 069 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko